LEDEN V MÍSTNÍ KNIHOVNĚ -

22.02.2019 07:13

Místní knihovna Za oknem sníh a mráz, ale v knihovně je teplo, knížky a zábava. Tak alespoň tvrdily děti ze školní družiny, když přicházely ve středeční odpoledne na společné čtení z knih, které tu na ně čekaly. Tak třeba na druháky a třeťáky čekala kniha Aleny Mornštajnové „Strašidýlko Stráša“, knížka se skoro detektivní zápletkou. Prvňáčci se zas zaposlouchali do knížky Zdeňka Svěráka „ Tatínku, ta se ti povedla!“. Děti se seznámily s tatínkem, který se musel naučit vymýšlet a vyprávět pohádky pro své děti. Dětem se knížka moc líbila. Samy si také zavzpomínaly, jak to bývá s pohádkami na dobrou noc u nich doma. Četlo se a povídalo, trochu i soutěžilo, a nakonec i tak trochu tvořilo. Děti si zkusily třeba vyrobit klaunskou čepičku, kterou možná využily na únorovém Dětském karnevalu. 

V lednu opět vypluli na pomyslné moře ti, kteří se v literární soutěži Lovci perel pokusí během celoroční lovu vylovit z regálů co nejvíce knižních perel. Plavba a lov potrvají do konce listopadu, kdy perly spočítáme a nejlepší lovce odměníme u příležitosti Dne pro dětskou knihu. 

Literární soutěž O poklad strýca Juráša má už stálé místo v programech knihoven. Do oblastního rožnovského kola se zapojilo 124 žáků z devíti základních škol nejen z Rožnova, ale i z okolních obcí - Vidče, Prostřední Bečva a Vigantice. Malí spisovatelé zpracovávali téma „Já a můj hrdina“. Téma hrdinů a hrdinství je však velmi široké, a proto bylo zadání blíže specifikováno do tří podtémat. Děti mohly pozvat svého oblíbeného knižního hrdinu do našeho světa, nebo se naopak vypravit za ním do pohádky a zažít společné dobrodružství. Třetí možnost dávala prostor skutečným hrdinům z našeho okolí, ať už mezi osobami blízkými nebo všeobecně známými a populárními. Mohli si vybrat, jestli napíšou text, báseň nebo nakreslí komiks. Slavnostní vyhlášení vítězů za přítomnosti místostarostky města Kristýny Kosové a ředitele knihovny Pavla Zajíce proběhlo v pondělí 28. ledna 2019 v Městské knihovně Rožnov p.Radh. Práce, které se umístily na 1.– 3. místě, postoupily do okresního kola soutěže. Mezi oceněnými a postupujícími byly samozřejmě i práce dětí z Vidče. Julie Cábová a Adéla Ondřejová zabodovaly se svými komiksy, Martina Hajná a Anna Urbanová postoupily svou povídkou a poezii. Věřím, že jejich práce obstojí i v okresní ne-li krajské konkurenci. Budeme jim držet palce.

(zájemci si mohou literární práce videčských dětí prohlédnout v naší knihovně)

**************************************

Co připravuje knihovna na březen ? 

Na středu 20.března připravujeme cestopisnou besedu „Chirurgem v Katzachstánu“. Můžete těšit na setkání s MUDr. Martinem Ondráškem, který se s námi podělí o své zážitky ze svého působení v zemi na rozhraní Evropy a Asie. 

Božena Zajícová

Zpravoda obce Vidč , 2/2019 

 

—————

Zpět


Fotogalerie: O POKLAD STRÝCA JURÁŠA - vyhlášení vítězů rožnovského kola v Měk Rožnov p.R.- 28.1.2019

Tato fotogalerie je prázdná.