DEN PRO DĚTSKOU KNIHU

10.12.2019 23:57

 V pátek 6. prosince 2019 ožila celá knihovna dětmi, se kterými jsme společně chtěli oslavit nejen Mikuláše, ale také Den s dětskou knihou.  A jaké bylo motto letošního knižního svátku? Bylo to moře. 

Knihovna se změnila v mořské království a v sítích lovců uvízly nejen ryby, ale také perly a korálky. Celá oslava začala otevřením malého Knižního krámku, kde si každý zájemce mohl koupit nějakou pěknou dětskou knihu s 20% slevou jako dárek pod stromeček. Otevřeli jsme také i náš Antikvariát, kde byla a je možnost koupit si knížku třeba jen za 1 korunu. Tak to alespoň učinili páťáci, kteří byli prvními kupci a návštěvníky naší oslavy. (Malé upozornění pro zájemce: v našem Antikvariátu, který bude otevřen do konce ledna, najdete vyřazené knihy z fondu knihovny v ceně od 1,- až po 5,- Kč.)

 Odpoledne přijeli do Vidče knihovníci z rožnovské knihovny, aby nás spolu s dětmi ze školní družiny vzali na plavbu po moři v dramatizaci knihy Radka Malého „Moře slané vody". Na moři se dětem líbilo, líbila se jim i písnička, kterou si společně s námořníky za doprovodu klavíru zazpívaly. Námořníci byli také u toho, když jsme ukončili a vyhodnotili letošní ročník literární soutěže "Lovci perel". Nejlepšími lovci, nebo spíše lovkyněmi, se staly Nikola Galčanová, Šárka Dobešová a Zuzana Jurčová. Společně ulovily přes 70 literárních perel a za to na ně čekala odměna. Odměna v podobě poukazů na nákup knih a korálků, psací a kreslící potřeby, ozdoby na stromeček a malá zlatá hvězdička. Ta by jim měla vždy svítit na cestu a ukazovat správný směr na cestě domů, nebo k nám do knihovny. Stejná hvězdička čekala i na ostatní lovce. Námořníci se pak s dětmi rozloučili a vydali se na cestu do Rožnova. 

Na děti čekal další program. Mohly se zapojit do tvoření v Korálkové dílně, ve které si pod vedením paní Schwarzové mohly něco malého vyrobit z drátků a korálků. Děti byly moc šikovné, a tak se pod jejich rukama brzy objevily na stolech jemné hvězdičky coby ozdoby na stromeček, nebo kouzelné korálkové náramky jen tak pro radost. Pomalu se začalo stmívat, hvězdičky a náramky byly vyrobeny, perníčky snědeny a děti se rozešly do svých domovů. Den pro dětskou knihu 2019 ve videčské knihovně skončil. Nakonec se sluší poděkovat všem těm, bez nichž by se tato akce nemohla konat. Děkuji za finanční podporu firmě Cobbler s.r.o. Zašová a Obecnímu úřadu ve Vidči, za spolupráci Knihkupectví Nohavica a paní Schwarzové z krámku Korálky v Rožnově pod Radhoštěm. Můj veliký dík patří také paní Zdence Holišové, která byla mou velkou oporou v průběhu celé akce.

Vánoční uzavření knihovny 

Místní knihovna Vidče informuje, že bude uzavřena pro veřejnost během vánočních svátků, a to od pondělí 23. prosince 2019 do čtvrtku 2. ledna 2020.

 

Přeji vám všem za sebe i za knihovnu krásné a pohodové Vánoce a těším se na setkání s vámi v novém roce 2020. 

Božena Zajícová

 

 

—————

Zpět


Fotogalerie: DEN PRO DĚTSKOU KNIHU

Tato fotogalerie je prázdná.