CO SE DĚJE V KNIHOVNĚ - Zpravodaj květen 2019

27.05.2019 23:38

Ve čtvrtek 25.dubna 2019 se naše knihovna zapojila do akce DEN ZEMĚ, kterou pro děti připravila místní mateřská školka.

Děti po malých skupinkách putovaly zahradou, kde se na různých zastaveních seznamovaly nejen s přírodou, ale také třeba s panem myslivcem s jeho trofejemi nebo panem včelařem. Mohly si vyzkoušet i svou dovednost při různých pozorováních nebo pokusech, které pro ně připravili studenti ze Střední zemědělské a přírodovědné školy v Rožnově pod Radhoštěm. U nás v knihovně se zas děti vedle prolistování knih s přírodní tématikou snažily poskládat obrázek zvířat z molitanových kostek. Ty nejmenší děti ze stejných kostek společně se svým doprovodem stavěly velkou věž. Kterou pak samozřejmě s chutí bouraly.

Na květen knihovna připravila pro děti i dospělé divadelní představení pro malé i velké  v podání Ochotnického divadla z Valašského Meziříčí.

Pro své čtenáře jsme nakoupili a zpracovali řadu nových knih, ze kterých vám předkládám malou ochutnávku. Pro ostatní nové knihy si zájemci dojít do knihovny. Milovníkům historie a historických románů můžeme nabídnout knihu Hany Marie Körnerové Hlas kukačky. Oblíbená spisovatelka své čtenáře tentokrát zavede do dramatického roku 1938, do doby po podepsání Mnichovské dohody, a kdy se krajinou valí proudy uprchlíků ze Sudet. Kniha Patrioti od Sany Krasikov, vypráví příběh americké studentky, která se v 30. letech vydává do Moskvy – jednak za prací, jednak za příslibem lásky a nezávislosti. Jenže všechno je jinak. Všem, kdo mají rádi laskavý humor, doporučuji Italské dvojhubky Marty Kučíkové. Je to kniha příběhů z každodenního života v Itálii od úspěšné české blogerky. Nezapomínáme ani na milovníky napětí a detektivek. Pro ně máme připravenou třeba původní českou detektivku Smrt v recepci, kterou napsala Daniela Mičanová. A kdo má rád severské detektivky, může si přečíst knihu Lazar od Larse Keplera. Pro milovníky lesa, lovu a zvěře je určena autobiografická kniha mysliveckých povídek Lovecké vzpomínky z jihozápadní Moravy a České Kanady.

Máte rádi pohádky od Adolfa Goldflama, kde nechybí humor i napětí? Zkuste si přečíst ty poslední, které se jmenují Hledání ztraceného tatínka. Drama samozřejmě se šťastným koncem v nich zažívá hlavně rodina Sukových, holčička Štěpánka, její maminka a tatínek. A pro ty úplně nejmenší děti a jejich rodiče doporučuji Příběhy slepičí babičky. Jaké jsou to příběhy? Tak třeba povídání O lvíčkovi, který pořád říkal ne nebo O vlkovi, který moc rád mlsal sladkosti. Máme i příběh O zebře, která nechtěla chodit do školy.

Vedle nových knih, které jsme nakoupili do stálého fondu knihovny, a ze kterých jsem vám několik představila, si zájemci mohou vybírat i z nového cirkulačního souboru. Ten k nám připutoval počátkem května a za rok poputuje do další knihovny.

A co připravuje knihovna na červen? Pozveme si do knihovny prvňáčky, vyzkoušíme je, zda se naučili číst, a budeme je Pasovat na čtenáře. Kdo to letos bude, jestli opět Pejsek s Kočičkou nebo Pipi Punčochatá? Třeba to bude pan Andersen. Uvidíme. Děti i my se mají se na co těšit.

 

Božena Zajícová

—————

Zpět


CO SE DĚJE V KNIHOVNĚ

Tato fotogalerie je prázdná.